PROCENTRUM B.V. | DE WAAL 5 | 5684 PH BEST

+31402060001 info@procentrum.nl

Steun voor Stichting PTSS HULPHOND NEDERLAND en ONBEKENDE HELDEN.

PROCentrum Equipment en PTG Tactical Gear steunen de Stichting (PTSS) Hulphond en de Stichting Onbekende Helden in hun streven om veteranen en andere geüniformeerde beroepskrachten, zoals politiemensen, ambulancepersoneel en brandweerlieden weer perspectief te bieden op een nieuw leven in de burgermaatschappij.

PTG Tactical Gear produceert kleding en accessoires voor professionele eindgebruikers zoals opsporingseenheden, hulpverlening en defensie. Voor promotionele doeleinden worden regelmatig T-shirts uitgebracht in een gelimiteerde oplage. Het onlangs uitgebrachte T-shirts “COURAGE” is geïnspireerd op de betekenis die de acteur John Wayne gaf aan het woord ‘MOED’. De uitspraak “Courage: being scared to death, but saddling up anyway” zal door iedere hulpverlener worden herkent, maar geldt zeker voor de mensen die een beroep doen op de Stichting PTSS Hulphond en de Stichting Onbekende Helden. In overleg met PTG Tactical Gear werd dan ook besloten om het T-shirt “COURAGE” niet als limited editie aan te bieden, maar als permanente ondersteuning voor het goede werk dat beide stichtingen verrichten. Voor ieder verkocht “COURAGE” shirt doneert PROCentrum € 2,50 aan de Stichting PTSS Hulphond of Stichting Onbekende Helden.

Bovenstaand initiatief is intussen overgenomen door PROCentrum UK in samenwerking met de PTSD999 Foundation.

Financiële steun voor PTSS.

Het T-shirt “COURAGE” kan rechtstreeks besteld worden via Stichting Onbekende Helden. Stuur een email met daarin je naam en adres naar info@onbekendehelden.nl.Vergeet niet je maat op te geven. Je ontvangt dan binnen enkele dagen een betaalverzoek via je emailadres. Zodra je het geldbedrag (€ 27,95 + € 4,00 verzendkosten) word je T-shirt toegezonden. Je kunt je bestelling ook rechtstreeks plaatsen bij PROCentrum Equipment. In dat geval stuur je de mail naar info@procentrum.nl . “

Verhalen uit de praktijk.

Een (oud) politie collega die de dienst vanwege PTSS heeft verlaten schreef na het zien van het “COURAGE” shirt het volgende stukje tekst. Het lezen gaf mij kippenvel:

“Courage oftewel MOED in het Nederlands.

Wat is moed, is de vraag aan jullie? Moeilijke vraag waarschijnlijk. Iedereen heeft een andere interpretatie van het woord moed. Ik kan alleen voor mezelf spreken en wil dat graag met jullie delen. Ik heb in de tijd dat ik als politieagent werkzaam was veel momenten beleeft waar moed nodig was:

  • Moed om te gaan naar een melding van een zwaar verkeersongeval en niet weten wat je gaat aantreffen.
  • Moed om achter zware criminele aan te rijden of rennen die een plofkraak hadden gepleegd en met Kalasjnikovs staan te zwaaien.
  • Moed hebben om een slechtnieuws gesprek aan te gaan.

En zo kan ik nog wel even door gaan, maar jullie snappen wel wat ik onder moed versta. Dit was in de uitoefening van mijn professie een standaard ding; je gaat gewoon, het hoort bij je vak! Politiemensen en andere hulpverleners zijn uit een bepaald soort hout gesneden. Mensen die zichzelf aan de kant zetten om andere mensen te helpen. Moed is: Ergens op af gaan, waar de meeste mensen hard van weg zouden lopen.

Maar wat bij mij echt het woord “moed’’ beschrijft, is dat ik de moed heb gehad om aan mijn PTSS te werken. Alle incidenten uit mijn 10 jaar bij de politie kwamen terug in flashbacks, fysieke klachten, vermijdingsgedrag, veiligheidsgedrag en nog veel meer zaken die achteraf vervelend waren voor mijn dagelijkse leven. Maar om de MOED te hebben dit kenbaar te maken en te accepteren dat het zo is, kan ik je vertellen, is net even iets zwaarder is dan alle incidenten bij elkaar. Om jezelf bloot te geven en kwetsbaar op te stellen is een dingetje. Na jarenlang een mechanisme te hebben ontwikkeld om maar geen gevoel en emoties toe te laten, valt dat beslist niet mee. Bij PSYTREC in Weert kunnen ze iets wat hun uniek maakt in de wereld. Zij hebben mij het vertrouwen en de MOED gegeven om me bloot te geven en kwetsbaar op te stellen. Wat een gevoel, wat een emoties, wat een verandering. Het was het dik en dubbel waard. Aan iedereen: ‘Being scared to death but saddling up anyway’. “