PROCENTRUM B.V. | DE WAAL 5 | 5684 PH BEST

+31402060001 info@procentrum.nl

Stadstoezicht Eindhoven start met duurzame surveillance EV’s

De gemeente Eindhoven heeft met de aankoop van de E Golf een belangrijke stap gezet naar duurzame mobiliteit voor haar toezichthouders en tevens een primeur behaald op het gebied van voortgezette rijvaardigheidstraining. Om het maximale rendement uit de aangekochte voertuigen te halen én de medewerkers veilig de aan hun opgedragen taken uit te laten voeren nam Eindhoven, als eerste Nederlandse gemeente, deel aan het Europese Electric Government Vehicle (EGV) project uitgevoerd door PROCentrum.

Daarnaast biedt het rijden met elektrische voertuigen een niet onaanzienlijk economisch voordeel voor de werkgever. Lagere onderhoudskosten en afschrijving resulteren in een zeer gunstige kostprijs per gereden kilometer. In sommige gevallen kan dit voordeel oplopen tot wel 16 cent per kilometer.

Electric Vehicle Project innoverende leergang voor overheden

Medio 2019 berichtte het opleidingscentrum PROCentrum al van een belangrijke ontwikkeling op het gebied van rijopleidingen voor (semi) overheidsdiensten. Als eerste Europese opleider schreef PROCentrum een specifieke leergang die er op toeziet dat hulpverleners vlot, veilig en verantwoord  leren omgaan met elektrische voertuigen (EV’s). Door onze jarenlange, internationale, ervaring in het opleiden van bestuurders van voorrangsvoertuigen zagen de onderwijsontwikkelaars binnen PROCentrum direct een belangrijke overeenkomst tussen het rijden met ‘spoed’ en het rijden met elektrische voertuigen: ‘pedaaldiscipline’!

Wie voor het eerst als bestuurder in een elektrisch aangedreven voertuig stapt, merkt direct verschil met een conventionele verbrandingsmotor. Het bij EV modellen aanwezige, soms aanzienlijke, vermogen wordt lineair afgegeven hetgeen resulteert in een zeer dynamische gas respons. Het regenererend vermogen van EV’s heeft een soortgelijk, maar omgekeerd, effect wanneer het gaspedaal wordt losgelaten. Passagiers die hun ‘maiden voyage’ in een EV hebben beleeft met een bestuurder die niet heeft leren anticiperen op deze eigenschappen zullen zich dan ook vooral een weeïg gevoel van misselijkheid  kunnen herinneren.

Het rijden met een EV vraagt dan ook pedaaldiscipline van de bestuurder. Pedaaldiscipline tijdens het besturen van voorrangsvoertuigen of EV’s gaat echter verder dan het gedoseerd bedienen van gas- en rempedaal. In beide gevallen vraagt het een ver doorontwikkeld verkeersinzicht waarmee de bestuurder vroegtijdig kan anticiperen op verkeerssituaties en hij/zij het gedrag van overige verkeersdeelnemers heeft leren voorspellen. Waar voor bestuurders van voorrangsvoertuigen geldt  dat tijdwinst vooral wordt behaald door te blijven rollen waar overige verkeersdeelnemers stil staan,  wordt bij bestuurders van EV’s vooral het rendement van de accu en het comfort aanzienlijk verbeterd door het toepassen van een aantal rij- en kijktechnieken. Daarnaast heeft onderzoek bij een toonaangevend politiekorps in Vlaanderen uitgewezen dat de door PROCentrum ontwikkelde onderwijsmethodes significant bijdragen aan veiligheid van bestuurders van voorrangsvoertuigen.  Na vier jaar voortgezette rijopleidingen door PROCentrum instructeurs steeg het aantal schadevrij gereden kilometers in dit korps met maar liefst 73,5%!

Ongetwijfeld zijn deze zeer indrukwekkende resultaten van gunstige invloed geweest op de keuze van een aantal Europese voertuigbouwers om de opdracht tot het ontwikkelen van een EGV opleidingsprogramma voor bestuurders van hulpdiensten te gunnen aan PROCentrum.

Internationale interesse voor PROCentrum rijopleidingen

Binnenkort starten een aantal politiekorpsen in Zwitserland en België met hun EGV opleidingsprogramma, maar de primeur komt, zoals gezegd, toe aan de gemeente Eindhoven en daar is PROCentrum best trots op!

Overweegt uw gemeente de aanschaf van elektrische voertuigen en wilt u meer weten over het Electric Government Vehicle rijvaardigheidsproject voor uw medewerkers? Neem dan vrijblijvend contact op met ons hoofdkantoor in Best, onze opleidingspartner PIVO in Asse (B) of onze nevenvestiging in Londen. Ook voor het maken van een testrit met een elektrisch voertuig en een voorlichting over de gunstige kostenaspecten van dergelijke dienstvoertuigen bent u hier aan het juiste adres.

Onze medewerkers staan u graag te woord voor het maken van een proefrit of afspraak bij u op locatie.