PROSpike spijkermat

Het stoppen van een vluchtend voertuig is niet alleen cruciaal voor de veiligheid van de politie-eenheden maar ook voor de verdachte en het publiek. Een spijkermat is hierin een passende optie. Maar hoe zet je deze veilig in en wanneer is dit toepasbaar en geoorloofd? Dat lees je in deze blog.

PROSpike spijkermat
De PROSpike tijdens een demo in België

De automatische spijkermat PROSpike

De wereld veranderd. De criminaliteit neemt toe en de geweldshandelingen worden heftiger en heftiger. Criminelen veranderen continu hun methoden en baseren hun krachten op angst en reputatie. Ze introduceren steeds snellere auto’s in hun wagenpark en zijn bereidwillig om te vluchten en hierbij schade te berokkenen aan de maatschappij en ordehandhavers. 

Neem als voorbeeld de overval in Amsterdam op 19 mei 2021. Na een heftige achtervolging eindigde deze in een weiland in Broek en Waterland kilometers verder. Na een vuurgevecht tussen politie en de overvallers kon er een einde gemaakt worden aan de situatie.

Stop nu de achtervolging met een spijkermat!

Politie eenheden moeten altijd het grotere belang in gedachten houden. Wordt een achtervolging te gevaarlijk dan moet deze worden beëindigd. Betekent dit dat de achtervolging afgebroken moet worden dan is dat zo. Echter dan ontkomt de crimineel en dat is ook zeker niet wenselijk. 

Gelukkig zijn er opties waarmee een achtervolging kan worden beëindigd en de crimineel kan worden ingerekend. Denk aan tactische manoeuvres waarbij het voertuig wordt geramd, ingeboxt of klemgereden.  Hierbij ontstaat vaak (veel) schade aan openbare zaken of politievoertuigen. Er is echter een methode waarbij al deze schade kan worden tegengegaan of beperkt. De spijkermat bewijst zichzelf in het buitenland keer op keer als efficiënt en effectief middel tegen achtervolgingen. Maar het kan nog beter… Lees snel verder.

PROSpike, de spijkermat op afstandsbediening

We hebben met onze partners een spijkermat ontwikkeld die zichzelf uitschuift met een druk op de knop. Waarom niet gewoon gooien vanaf de kant van de weg? 

Beeld je eens in: Er komt een voortvluchtig persoon op je af denderen in een voertuig met 100+ km/u en je moet dan nog een spijkermat uitgooien. Dit vergt perfecte timing, lef en een beetje geluk. Waarom niet op een knop drukken vanaf een veilige plek? Sneller, veiliger en vele malen effectiever. Geluk speelt geen rol meer.

Nadat de verdachte zijn banden heeft lekgereden op de PROSpike trek je deze weer in zodat de eigen eenheden de achtervolging kunnen vervolgen zonder hun banden lek te rijden. Na de actie schroef je weer nieuwe spikes op de PROSpike spijkermat en kan deze weer worden ingezet.

De PROSpike spijkermat is continue in ontwikkeling

Wij zijn continue bezig de PROSpike spijkermat nog beter te laten aansluiten op de praktijk. Snellere inzetbaarheid. Lichter materiaal en uitgebreidere functie. Daarom kwamen wij vorig jaar met de PROSpike Concept II. Benieuwd naar de PROSpike en wil je een demo of meer info? Bekijk dan onze webshop of kom met ons in contact via: info@procentrum.nl

Bekijk hier de werking van de PROSpike.

SLIMME TECHNOLOGIE VOOR ONDERHOUDSARME, BEDRIJFSZEKERE WERKING

Het hart van de PROSpike spijkermat wordt gevormd door een Centrale Processor Unit (CPU) en een intelligente batterij. De afstandsbediening communiceert rechtstreeks met de CPU en voorziet de bedienaar continu van informatie over de systeemstatus: batterijcapaciteit, restdruk en mogelijke storingen worden direct op het lcd-scherm van de afstandsbediening weergegeven. Wanneer de afstandsbediening buiten bereik van de CPU komt, ziet de bedienaar dit eveneens direct op het lcd-scherm. De service interval wordt softwarematig bijgehouden en via de afstandsbediening getoond.

GECONTROLEERDE LEEGLOOP VAN BANDEN

PROSpike Stinger kent twee typen spijkermat: een met 96 driehoekige alu/zink spijkers en een model met 125 roestvrijstalen holle spijkers. In beide gevallen zijn de spijkers met een rubberen hoes bevestigd op aluminium scharen. Wanneer een voertuig over de scharen rijdt, doorboren de spijkers een of meerdere banden en worden ze uit hun hoes getrokken. De spijkers perforeren de band(en) zodat deze gecontroleerd leeglopen. Afhankelijk van het type voertuig en gereden snelheid zijn de banden in de meeste gevallen binnen 200 meter volledig leeg. De uitgereden spijkers vervangt een gebruiker eenvoudig zelf. De PROSpike Stinger wordt standaard geleverd met 10 extra spijkers en bijbehorende rubberen hoezen. Het is vanzelfsprekend mogelijk om deze bij te bestellen.