PROCENTRUM B.V. | DE WAAL 5 | 5684 PH BEST

+31402060001 info@procentrum.nl

Primeur voor PROCentrum: 1e volledig elektrisch onderwijsvoertuig in EU

Met de aanschaf van de Volvo XC40 P8 Pure Electric speelt opleidingscentrum PROCentrum in op de almaar toenemende vraag naar elektrische en/of hybride dienstauto’s binnen de (semi) overheid. Nu de overheid in steeds meer stadscentra de toegang voor conventionele brandstofmotoren beperkt, wordt van diezelfde autoriteiten een voorbeeldfunctie verwacht als het gaat om minder milieu vervuilende vervoersmiddelen.

Tot voor kort waren de lange laadtijden en de korte actieradius van elektrische voertuigen vaak redenen om terughoudend te zijn bij de aanschaf. Ook bij PROCentrum speelde deze overwegingen een rol. Als opleidingscentrum voor bestuurders van prioritaire voertuigen worden dagelijks grote afstanden afgelegd met onze onderwijsvoertuigen. Bovendien wordt daarbij met enige regelmaat vlot gereden en dus meer energie van de batterijen gevraagd. Uiteraard is het dan niet de bedoeling dat de voertuigen meerdere keren per dagen bijgeladen dienen te worden of dat kostbare onderwijstijd verloren gaat als gevolg van lange laadtijden.

Intensieve duurtesten hebben onze zorg volledig weg kunnen nemen. Gebleken is dat dat effectieve reikwijdtes van 350 kilometer realistisch zijn  en snel laadstations verdeeld over Europa zorgen ervoor dat de accu’s van onze onderwijsvoertuigen binnen 20 minuten weer 80% van hun capaciteit hebben. Omdat er bij elektrische voertuigen geen sprake is van een mechanische aandrijving, liggen de onderhoudskosten een stuk lager dan bij voertuigen met een verbrandingsmotor. Doordat er simpelweg minder onderdelen aan slijtage onderhevig zijn is de levensverwachting van elektrische voertuigen aanmerkelijk hoger dan bij conventionele voertuigen.  

Daarnaast was er voor PROCentrum, naast alle bedrijfseconomische redenen, nog een ander –belangrijk- argument om instructie aan te bieden met elektrische onderwijsvoertuigen: vermogen! Met de opkomst van elektrische voertuigen kunnen jonge, onervaren bestuurders beschikken over ruwweg hetzelfde vermogen waar F1 coureurs zich mee moesten redden tijdens de GP’s in de jaren zeventig van de vorige eeuw.  

De Volvo XC40 beschikt over meer dan 400 pk vermogen en een koppel van 660 Nm. Deze waardes accelereren deze auto binnen ongeveer 5 seconden naar 100 km/uur . Omdat er sprake is  van elektrische aandrijving wordt het vermogen lineair afgegeven. Het uitreiken van een dergelijk gereedschap aan medewerkers die regelmatig met spoed moeten rijden kan –zonder deugdelijk opleiding- in de praktijk al snel leiden tot serieuze ongevallen. Natuurlijk, elektrische voertuigen zijn een ‘slimme’ auto’s ; door sommigen zelfs beschreven als een laptop op wielen. De ‘slimme’ elektrische auto grijpt  in veel situaties in, nog voor de bestuurder zelf het gevaar heeft onderkent maar verlegt geen natuurkundige wetten. Vooralsnog blijft de bestuurder dan ook de belangrijkste en tevens zwakke schakel! Zeker wanneer die bestuurder onder grote druk en onder de meest uiteenlopende, verzwarende omstandigheden zijn werk moet doen.

PROCentrum is met de aanschaf van volledig elektrische voertuigen en de ontwikkeling van een leergang
Electric Government Vehicles (EGV) de eerste professionele Europese opleider binnen dit nieuwe vakgebied. Onze nieuwe leergang EGV stelt studenten in staat om, op zijn of haar niveau (basis, voortgezet of specialistisch), de kennis en vaardigheden op te doen om vlot, veilig en verantwoord een elektrisch voertuig te besturen.

Daarnaast heeft PROCentrum een module ontwikkeld waarin medewerkers van Toezicht & Handhaving praktische toepassingen leren om in uiteenlopende situaties veilig te werken met of vanuit hun dienstvoertuig. Daarbij kunt u denken aan hulpverlening bij aanrijding of het staande houden van overtreders.

Voor bestuurders van voorrangsvoertuigen werd een aparte module ontwikkeld waarmee bestuurders van ‘traditionele’ voorrangsvoertuigen binnen één dag worden omgeschoold naar elektrische voertuigen en meteen weer vakbekwam zijn om te rijden met OGS.

Wanneer u meer wilt weten over de opleiding EGV of indien uw afdeling de aanschaf van EGV’s overweegt adviseert of begeleidt ons team van professionals u graag tijdens dit proces. Voor een oriënterende gesprek of een vrijblijvende proefrit in een EGV kunt u contact opnemen met een van onze locaties in Best of Asse (B).